
Storkök inom välfärden

Storkök inom personalmatsalar

Du som arbetar inom professionella storkök vet: en god måltid handlar om mer än bara smak. Det handlar om konsistens, lukt, näringsvärde, kontrollerad matsäkerhet. En helhet. Att få allt det att komma samman, bibehållas och levereras så effektivt som möjligt. Däri ligger uppdraget.
Att få tid och volym att samspela
Tiden är den stora utmaningen. Från det att maten tillagas tills den ska konsumeras. Och förstås –när antalet måltider som tillagas för att konsumeras inom en given tidslucka blir fler, blir utmaningen större.
Komplexa processer och sköra råvaror
Variationer från dag till dag. Vad som ska tillagas och hur. Förberedelser, utrustning och rätt tillagningsmetod. Parallella moment i tillagningen, ibland timade på sekund. Sköra råvaror som behöver hanteras i kontrollerade miljöer. Det hela är ett komplext maskineri – som kräver precision och professionalitet. Och bästa möjliga förutsättningar.
Obalans hämmar effektiviteten
Minutiös matlogistik fungerar som bäst när alla delar i varje process är i balans. Logistiska flaskhalsar som dyra överdimensionerade köksytor, ojämnt användande av köksutrustning, bemanning och arbetsmiljö till följd av ojämn arbetsbelastning över dagen – allt det påverkar både effektivitet och lönsamhet.
Från obalans till flexibla flöden
Flexibla logistiklösningar som jämnar ut oönskade obalanser i tillagningsprocesser, mathantering och transport är nyckeln. För att du inom professionella storkök ska få bästa möjliga förutsättningar att utföra ditt uppdrag: att leverera smakrika, näringsrika matupplevelser på ett effektivt sätt.
Mat till människor som inte kan försörja sig själva Storkök inom välfärden växte fram ur det välfärdsstatskoncept som är dominerande i västländer. Med det huvudsakliga – och samhällsviktiga – uppdraget att ge mat till dem som av olika anledningar inte kan försörja sig själva, och där behovet av näringsrik mat är som störst. Människors välbefinnande – inom given budget Den sociala skyldigheten att bidra till en stark och frisk befolkning uppfylls genom att utveckla goda matvanor och förse hälsosam mat till barn, äldre och sjuka – till minimal kostnad. Liksom inom all offentlig sektor behöver uppdraget göras inom givna budgetbegränsningar. (Centralt att beakta TCO) /ska den här parentesen vara här?/ Kvalitet enligt policy och som konkurrenskraft Den som blir serverad inom välfärden har oftast begränsat val av mat. Ofta serveras en cyklisk meny. Utmaningen ligger i att både uppfylla de hälso- och näringskrav som ställs av den erkända myndighetens policy, ambition och fastställda budget – och samtidigt tillhandahålla god, kvalitativ mat. Inom privata skolor och sjukhem kan kvaliteten på mat och dryck påverka den långsiktiga konkurrenskraften.
Inspireras av lösningar för storkök inom äldrevård